Oostvoornse Meer

Oostvoornse Meer

Het oostvoornse meer is ontstaan in de jaren zestig bij de aanleg van de Maasvlakte. Vandaag is het een zeer populaire oefenplaats voor sportduikers uit Nederland, maar ook Belgen en Duitsers vinden hun weg ernaartoe. Speciaal voor de duikers werd een steiger aangelegd ter hoogte van Paviljoen De Stormvogel, voorzien van twee trappen om zonder moeite uit het water te kunnen komen.

Omdat het Oostvoornse meer geïsoleerd ligt, is de fauna en flora hier niet zo rijk. Toch vind je hier driedoornige stekelbaars, paling, tarbot, dikkopjes, donderpadden, puitaal, regenboogforellen (die hier uitgezet worden) en kokkels.

Het Oostvoornse meer is een recreatiegebied, er wordt dus niet alleen gedoken, ook andere watersporten komen er aan bod, echter alleen niet gemotoriseerde vaartuigen kunnen hier terecht. Voor de duikers zijn steigers aangelegd en liggen er zowel bij slag Baardmannetje als bij Slag Stormvogel oefenboeien op verschillende dieptes. Er werden ook verschillende onderwaterobjecten afgezonken, o.a. een kever, een onderwatertunnel ...

Voor de zandwinning was deze voormalige zandbank een scheepskerkhof, er liggen dus heel wat wrakken. Waarschijnlijk nog wel meer dan degene waarvan we tot nu toe de locatie bepaald hebben.