Australië

Algemeen

Australië is het kleinste van de bewoonde continenten en ligt ten zuidoosten van Azië. Het dichtstbijzijnde buurland is Papoea Nieuw Guinea en ligt op 200 kilometer van Kaap York. Australië is naar de zuidpool het enige continent dat in volledig op het zuidelijk halfrond ligt. Het continent grenst aan de oostzijde aan de Grote Oceaan, aan de overige drie zijden aan de Indische Oceaan. Australië heeft een totale landoppervlakte van 7.682.300 miljoen km2 en een kustlijn van meer dan 36.000 kilometer. De afstand oost-west bedraagt ca. 4000 kilometer en de afstand noord-zuid ca. 3200 kilometer.

Het Australische landschap is gevormd tijdens de vroegste geschiedenis van de aarde, sommige rotsen zijn wel 3 miljard jaar oud. Australië wordt daarom het oudste continent genoemd. De laatste geologische veranderingen hebben zich in het Perm voorgedaan, zo'n 230 miljoen jaar geleden. Het huidige Australië is ca. 50 miljoen jaar geleden ontstaan toen het zich losmaakte van het grote zuidelijke continent Gondwanaland, een landmassa bestaande uit Afrika, Zuid-Amerika en India. Gedurende de laatste 100 tot 200 miljoen jaar is het continent langzaam geërodeerd, wat het landschap grotendeels vlak en de bodem betrekkelijk schraal hebben gemaakt.

Duiken in Australië

Australië is het land bij uitstek om van de onderwaterwereld te genieten, zowel voor ervaren duikers als voor beginners.
Het "Great Barrier Reef" neemt 2000 km van de oostkust in beslag. Dit unieke rif moet je als duiker zeker hebben gezien.
Australië kent nog tal van andere duikplaatsen waar je kan wegdromen aan de duizenden tropische vissen en het kleurrijke koraal.

Great Barrier Reef

Dit rif is het grootste door levende organismen gemaakte bouwwerk ter wereld. Over 2000 km vindt je er de mooiste koraalriffen.
Het rif is samen met duizenden soorten tropische vissen vlak onder de oppervlakte van het heldere water te vinden.

Ningaloo Reef

Het Ningaloo Reef is de plaats bij uitstek voor echte duikliefhebbers.
Dit zeeparadeis strekt zich over 260 km uit langs de westkust van Australië.
Dit rif is minder druk bezocht en kan dus extra prettig zijn wanneer je een rustige duikplaats zoekt.

South Australia en Kangaroo Island

Deze duikwaters in Zuid-Australië zijn heel divers en worden vaak vergeten door toeristen. Er staan veel riffen op de duikers te wachten. Bij Port Linoln ligt een van de meest bijzondere scheepswrakken van Australië.

Christmas Island

Christmas Island is een van de mooiste duikplaatsen van Australië. Het eiland heeft een dramatische onderwaterwereld. Het is omringd met koraal dat overgaat in een schier bodemloze diepte. Dit rif is een lust voor het oog dankzij de vele bijzondere tropische vissen.

Watertemperaturen

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Dagtemperatuur262625232018171820222426
Zeewatertemperatuur242424232120201919192122